Munnikenheiweg 26
4879 NG Etten Leur
Telefoon: 076 5012496

 
  Peeters en ten Kley Etten Leur Loodgieters- en Installatiebedrijf
Home >Duurzame energie > warmtepompen

Warmte Pompen

Met de steeds grotere vraag naar milieu bewuste oplossingen voor de installatie techniek is een warmtepomp 1 van de oplossingen die steeds meer de kop op steekt in Nederland. Alleen hoe werkt dit nu en wat kan een warmte pomp eigenlijk allemaal? Op deze vragen gaan wij u een antwoord geven.

Werkingsprincipe

werkingsprincipeDe warmtepomp is het makkelijkste te vergelijken met een grote koelkast, een koelkast haalt eigenlijk de warmt uit de producten die erin zitten en voert deze af naar de omgeving buiten de koelkast. Dit gebeurt eigenlijk ook bij een warmte pomp in uw huis.

De warmte pomp haalt met een lage temperatuur de warmte uit de grond of uit de lucht, deze warmte wordt door een natuurkundig proces verhoogt naar een bruikbare temp waarmee wij ons huis kunnen verwarmen. De warmte pomp kan dit echter ook andersom en dan haalt de warmte pomp de warmte uit uw huis en voert dit af naar buiten of in de grond. Doordat dit systeem eigenlijk beide kan, kan het ook een heel hoog leefcomfort bereiken door het in de winter lekker warm te maken en in de zomer juist lekker koel te houden in uw huis.

Verschillende soorten systemen

Net zoals bij CV-ketels zijn er bij warmte pompen ook verschillende soorten systemen.

Water - water systemen

Dit is een systeem dat voor zowel het ophalen van de energie als voor het afgeven van de energie gebruikt maakt van een vloeistof. Dit word vaak gedaan door een collector in de bodem aan te leggen welke is gevuld met water waar dan de warmte kan worden uitgehaald of afgegeven, Deze warmte word dan getransporteerd naar de warmtepomp, deze warmtepomp haalt daar de warmte uit en geeft deze af aan het LTV systeem. Een LTV is ook wel Lage Temperatuur Verwarming, dit wil zeggen dat er gebruik gemaakt word van een lagere temperatuurstraject van aanvoer 55C en retour 40C, dit is ideaal voor een warmtepomp.

Lucht Water systemen

Dit systeem maakt gebruik van 2 losse units, namelijk een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht, deze warmte word net zoals bij elke warmtepomp met een natuurkundig proces en een compressor verhoogt naar een bruikbare warmte. Deze warmte word getransporteerd naar de binnenunit, de binnenunit geeft de warmte dan weer af aan uw LTV systeem in uw huis. Deze methode kan toegepast worden daar waar een bodemcollector die nodig is bij een water - water niet mogelijk of wenselijk is. Echter dient er wel rekening mee gehouden te worden dat de buitenunit een redelijk geluidsniveau creert.

Ventilatie lucht water systemen

Er is ook een optie dat er gebruik gemaakt wordt van de lucht in uw huis, ieder nieuwbouw huis word tegenwoordig uitgerust met een ventilatiebox, om de lucht in uw huis te verversen. Omdat deze lucht vaak al opgewarmd is, is het zonde om deze direct naar buitenaf te voeren, hiervoor zijn gehete WTW units ontwikkeld die de warmte uit uw huis gebruiken om de verse lucht voor te verwarmen zodat er niet zomaar koude lucht naar binnen word geblazen. Dit systeem kan echter ook worden toegepast om een boiler met tap water op te warmen en dus zo warmtap water te maken. De warmtepomp haalt dus de warmte uit uw afvoerlucht en transporteert deze naar uw warm tapwater voorraadvat.

Rendement & subsidie Rendement

Het rendement van een warmtepomp is dan ook vele malen hoger en kan onder ideale omstandigheden zelfs oplopen tot 600%, dit wil eigenlijk zeggen, met 1 KW elektrische energie kan een warmte pomp 6 KW aan thermische energie/warmte leveren. Dit rendement is totaal afhankelijk van de samenstelling van het systeem, dus de bron, warmtepomp, en afgifte systeem.

Subsidie

Sinds 10 september 2008 is er voor duurzame ontwikkelingen zoals warmte pompen, zonnecollectoren en micro-warmtekrachtketel een subsidie regeling opgezet. Dit is om de aanschaf van deze systemen te stimuleren. Voor warmte pompen zijn dus ook verschillende subsidies te verkrijgen. Voor alle informatie over deze subsidie regeling verwijzen wij u naar de site van Senternovem. Die hier te vinden is.

Een warmtepomp voor u?

Zoals eerder al gebleken is zijn er verschillende soorten warmtepomp voor verschillende toepassingen. Met behulp van een aantal voorbeelden zullen wij u duidelijker maken wat de mogelijk heden zijn voor zowel nieuwbouw als renovatie werkzaamheden.

Nieuwbouw

Een situatie waarbij van het begin rekening gehouden word met een warmtepomp installatie is natuurlijk ideaal, er kan dan vanaf de ontwerpfase rekening gehouden worden met de aanpassingen en wensen die nodig zijn voor een warmte pomp installatie. Er dient dan gedacht te worden aan bron boringen, LTV systemen toepassingen en zelfs de wijze waarop uw huis word geventileerd. Bij nieuw bouw kunnen alle systemen worden toegepast zonder problemen immers word het toch van niks opgebouwd.

Renovatie

Renovatie is een andere verhaal, bij renovatie is er vaak al een installatie aanwegig die uitgelegd is op een cv-ketel met radiatoren en/of vloerverwarming. Een installatie voor een cv-ketel en een installatie voor een warmtepomp zit dan ook een wezenlijk verschil in, aangezien bij een cv-ketel een heel ander temperatuur traject geld. Het is dan ook zaak dat de installatie omgebouwd word naar een LTV installatie, die geschikt is voor een warmtepomp. Dit kan gedaan worden door middel van LTV convectoren te gebruiken in plaats van traditionele radiatoren. Daarbij komt dat er bij sommige systemen leidingen de grond in geboord moeten worden, dit kan in bestaande situaties nog wel eens voor problemen zorgen. Er word dan in deze situatie vaak gekozen voor een lucht/water systeem in plaats van een water/water systeem.

Wat kunnen wij voor u betekenen:

Levering en Plaatsing

Wij kunnen als installateur u helpen bij het selecteren van een warmtepomp aan de hand van uw wensen en de mogelijkheden. Daarbij komt dat wij deze kunnen leveren, plaatsen en de aanpassingen aan uw installatie kunnen doen om dit mogelijk te maken.

Service en Onderhoud

Dit is de kant waar wij als peeters & ten kleij het sterkste in zijn. Al jaren lang zijn wij actief in de service en onderhoud aan cv-ketels en andere installatie, sinds 2008 hebben wij daar de warmtepomp aan toegevoegd. Wij werken op zowel contractbasis als op regie werkzaamheden. Voor de verschillende contracten die wij u kunnen aanbieden verwijzen wij u naar onze onderhoudspagina.

Service partner Nibe Energietechniek

In 2008 hebben wij in Etten-Leur een groot aantal warmtepompen in ons beheer gekregen van het merk NIBE. Daarop zijn wij benaderd door NIBE Energietechniek BV om hun service partner te worden voor de regio zuid-west. Dit houdt in dat alle werkzaamheden die onder de garantiebepaling van de warmtepomp vallen uitgevoerd worden door ons in naam van NIBE. Daarbij komt dat wij ook nieuwe installaties in bedrijfstellen en advies en uitleg geven over uw warmtepomp installatie.

Voor meer informatie over NIBE warmtepompen verwijzen wij u naar de site van NIBE of kunt u contact met ons opnemen.