Munnikenheiweg 26
4879 NG Etten Leur
Telefoon: 076 5012496

 
  Peeters en ten Kley Etten Leur Loodgieters- en Installatiebedrijf
Home > Duurzame energie > zonnecollectoren

Zonnecollectoren

In de categorie duurzame energie komt ook het zonnecollector systeem voor, dit wil zeggen dat er met behulp van de zon “gratis” energie word opgewekt. Dit kan in de vorm van stroom of in de vorm van warmte. Dat laatste zullen wij voor u verder uitdiepen.

Werkingsprincipe

Thermal SolarEen zonneboiler systeem is een systeem dat gebruikt maak van een grote vlakke plaat, de collector, waar de zon opschijnt hierdoor warmt de plaat op en bevat deze dus warmte. Over deze plaat lopen leidingen waardoor water of een water-glycol mengsel loopt. Dit water of mengsel word hierdoor opgewarmd en transporteert deze warmte naar een spiraal in een groot vat met koud water. In dit vat word de warmte weer opgenomen waardoor de boiler en het koudewater voor verwarmd worden. Dit systeem word aangesloten op de bestaande koudwater leiding die de cv-ketel of andere water verhitter ingaat. Doordat de ketel of waterverhitter nu al warmer water aangeleverd krijgt hoeft deze minder hard te verwarmen en zal dus ook minder energie verbruiken. In de zomer zal dit zelfs nihil zijn en kunt veelal gebruik maken van alleen het zonneboiler systeem. Het zonneboiler systeem maakt gebruik van de infrarode straling van de zon, dit wil zeggen dat ook al is het winter en koud dan nog zal het zonneboiler systeem zich opwarmen op een heldere dag.

Verschillende soorten systemen.

Ook binnen de zonneboiler systemen zijn er weer verschillende soorten, deze zullen nu verder uitgelegd worden.

Leegloop systeem.

Dit is een systeem waarbij de collector in rust stand geen water bevat, al het water wat in het systeem nodig is word opgeslagen in een boilervat. Dit water word alleen naar de collector gepompt indien er genoeg warmte is. Dit systeem heeft als voordeel dat er geen toevoegingen aan het collector water worden gedaan, waardoor dit systeem dus vrijwel onderhoudloos is. Een nadeel is echter dat de collector altijd boven het terugloop vat dient te worden geplaats iets wat met hoogte gebrek nog wel een probleem kan zijn.

Druk gevuld systeem.

Een druk gevuld systeem maakt gebruikt van een collector waar altijd een water-glycol mengsel in aanwezig zal zijn. Het glycol word aan het systeem toegevoegd om er voor te zorgen dat het water niet kan bevriezen en dus de collector kan stuk gaan. Het grote voordeel van zon systeem is dat er veel meer vrijheid is met de hoogte en de plaats van de collector omdat dit systeem niet leeg hoef te lopen. Een klein nadeel is dan wel dat er onderhoud zal moeten plaats vinden aan deze collector om ervoor te zorgen dat er nog wel genoeg glycol inzit.

Beide systemen hebben hun voor en nadelen en worden dan ook door elkaar gebruikt. In het begin van de zonnecollectoren was er vaak spraken van leeg loop systemen ,omdat die onderhoudsvrij was en een beter warmte overdracht had dan een druk gevuld systeem. De laatste jaren echter word er ook steeds meer gebruik gemaakt van het druk gevuld systeem omdat men dan gewoon veel meer vrijheid heeft over de plaats van de collector.

Verschillende fabrikanten

Door de opkomst van de zonneboilersystemen zijn er ook steeds meer fabrikanten bij gekomen. Zo zijn er merken die bekend zijn van cv-Ketels die dit systeem erbij hebben genomen, maar er zijn er ook fabrikanten die alleen zonneboiler systemen ontwikkelen en dus ook helemaal gespecialiseerd zijn op dit vakgebied. Als voorkeur dragen wij HR Solar uit aangezien zij de grootste opbrengst hebben met een normale grote collector, ook is het een degelijk systeem met een grote gebruiksvriendelijkheid. Hier onder zijn een aantal fabrikanten genoemd.

HR Solar Vaillant Eltron
Atag Nefit Itho
AWB Heliomax Redenko
Remeha Stiebel Agpo
Bosch Solesta  

Wat kunnen wij voor u betekenen

Als installateur kunnen wij u advies geven over de zonnecollectoren en de mogelijkheden die er zijn, natuurlijk kunnen wij deze ook leveren en plaatsen. Wij kijken daarbij altijd naar uw situatie en stemmen ons advies daarop af. U moet dan denken aan de plaats waar de collectoren komen, de grote van de collectoren en het type. Wij kunnen dit complete pakket voor u verzorgen.

Als u interesse heeft of meer informatie wenst, neem dan gerust contact met ons op.